Hlavná architektúraHrad Ince, Cornwall: Vidiecky dom, ktorý vznikol z plameňov

Hrad Ince, Cornwall: Vidiecky dom, ktorý vznikol z plameňov

Hlavná predná časť hradu s prednými dverami v úrovni prvého poschodia. priblížil sa k nemu avenue. Vľavo je účet turecký dub.
  • Najlepší príbeh

Vážny požiar môže byť koniec vidieckeho domu, ale občas môže tiež ponúknuť príležitosť na citlivé a premyslené prepracovanie budovy, ako zistí Roger White. Fotografie Paul Highnam.

Hotel Ince sa nachádza na vynikajúcom mieste s výhľadom na ústí rieky Lynher a je architektonicky jedným z najneobvyklejších a najzaujímavejších vidieckych domov v Cornwalle. Patrí do skupiny Jakobovských domov, ktoré podľa všetkého čerpajú inšpiráciu z veľkých veží alebo hradieb stredovekých hradov, z ktorých mnohé - vrátane Corfe, Dorset a Dover, Kent - boli v tomto období prepracované vnútorné usporiadanie ( Country Life, 30. mája 2012).

Oveľa skôr a lokálnejšou inšpiráciou môže byť Mount Edgcumbe (dokončený 1553), vzdialený niekoľko kilometrov od ústia Tamaru, s jeho centralizovaným plánom a kvartetom štíhlych kastrovaných rohových veží.

Hoci je Ince omnoho menšia, pozostáva tiež z pravouhlého jadra so štyrmi rohovými vežami a, ako bolo prvýkrát postavené, bolo všetko cimbuřím. Dvere a okná budovy sú vyrezané z miestnej žuly, ale steny sú z tehly, čo je prvé použitie tohto materiálu v Cornwalle po generácii.

Richard Carew, ktorý žil neďaleko Antonyho, vo svojom prieskume v Cornwalle (1602) opísal múry z tehál a latov, ktoré nedokázali „potĺcť korálovým počasím, a jeho použitie bolo ... považované za nerentabilné, pretože sa v ňom nepokračuje“. Preto by použitie tehly - buď miestnej výroby alebo dovezenej - viedlo tento dom k vyniknutiu v 17. storočí.

Pohľad na salón obnovený s krbom z 18. storočia.

Malé prekvapenie preto spočívalo v tom, že červená tehla bola použitá zvonka na vytvorenie nápadného polychromatického dokončenia domu (ktorého stopy sú stále jasne viditeľné). Na horných častiach vyvýšenia, vrátane rímsy parapetu a dolných uhlov veží, je uložená malta určená na vytvorenie ilúzie, že látka je vyrobená z brúseného kameňa v dvoch farebných odtieňoch.

Na vežiach boli tiež obdĺžnikové panely malty zdobené šrafovaním čiernobieleho diamantu. Tento posledný detail má jasne za cieľ evokovať tzv. Dekoráciu plienky - vzory vytvorené v murive pomocou pálených alebo farebných tehál.

K domu sú dve hlavné poschodia, horné poschodie dôležitejšie a prístupné širokým schodom vonkajších schodov. Interiérovi sa toľko stalo, že podrobný plán je možné zrekonštruovať iba pomocou archeológie a hádania, zdá sa však, že na každom poschodí jadra bolo šesť miestností, tri vpredu a tri vzadu (v strede vždy nezohriate) a nikdy nebolo veľké schodisko, ktoré by ich spájalo, iba točité schody v rohových vežiach.

Knižnica s krbom Bossi.

Ince postavil Henry Killigrew, ktorý získal pôdu v roku 1639 ako súčasť širších nákupov pôdy, ktoré presmerovali jeho záujmy z Essexu (kde si možno vyvinul svoju lásku k tehlu) k Cornwallu. V tom istom roku bol zvolený za poslanca spoločnosti West Looe a pravdepodobne považoval nový dom za svoju mocenskú základňu. Podľa poznámky právnika, identifikovanej výskumom Stephena Robertsa, sa to začalo v roku 1640 a údajne stálo asi 1 500 GBP.

Killigrew však staval v nepriaznivom okamihu anglickej histórie a v rokoch 1645 - 6 sa ocitol v posádke domu proti parlamentným jednotkám so sídlom v Plymouthu. Skutočne sa špekulovalo, že sa plánovalo ďalšie poschodie, ale nepridalo sa z dôvodu politickej situácie.
Dom bol pravdepodobne ešte stále interne nedokončený, keď ho získal starosta Trura (a budúci poslanec) Edward Nosworthy v roku 1653, av skutočnosti je to jeho erb skôr ako Killigrew, ktorý sa objavuje v plávajúcom podstavci nad prednými dverami.

Keď bol exteriér zaznamenaný v kresbe Edmunda Prideauxa v roku 1727, mal stále vežové cimbule a okná stĺpov a priečok, ale niekedy boli v storočí nahradené pyramídovými strechami a okennými krídlami. Konečný výsledok bol však na rozdiel od iných súčasných vidieckych domov vo vysoko konzervatívnom kraji, ktorý v polovici 17. storočia pokračoval v prijímaní plánových foriem a architektonických idiomov predchádzajúcich generácií.

Schodisko, ktoré tvorí ústrednú časť zrekonštruovaného domu. Sklenená obrazovka tvorí vnútornú verandu.

Návrhy, že by to mohlo odrážať vplyv francúzskych budov (napríklad obrovský zámok v Madride na predmestí Paríža), sú síce vymyslené, ale je pravda, že Killigrew bol na vnútroštátnej úrovni dobre prepojený. Prostredníctvom prvej manželky jeho otca bol v styku s Cecilsom a Baconom a jeho bratranec Sir Peter Killigrew mal dom v Londýne navrhnutý Inigom Jonesom - čo určite nenaznačuje, že by Ince mala také sofistikované rodičovstvo.

V 20. storočí došlo k sérii zmien interiéru - v 20. rokoch 20. storočia pod vedením umeleckého a remeselníckeho architekta Ernesta Newtona v 60. rokoch ( Country Life March, 16. a 23., 1967) a nakoniec po vážnom požiari v 1988. Práca domu v 60. rokoch nasledovala po jeho získaní v zlom stave Viscountom Boydom (bývalým konzervatívnym politikom a koloniálnym tajomníkom) a jeho manželkou Patriciou, rodenou Guinnessovou. Boli to záhradníci so skutočnými ambíciami, vytvárali tri nové záhrady a škrupinu, obkolesenú škrupinami, ktoré zhromaždil Lord Boyd počas svojich koloniálnych povinností.

Oheň v roku 1988 nevedomky začal pani Boyd, ktorá bola zanieteným fajčiarom, s nešťastným zvykom nechávať v každej miestnosti zapálenú cigaretu, keď sa pohybovala. Po katastrofe, ktorá účinne vyprázdnila budovu, bola obnova zbudovaná a interiér bol znovu naplánovaný Anthony Jaggardom z firmy John Stark a Crickmay, ktorú vybrala Lady Boyd (v tom čase vdova, v ktorej zomrel Lord Boyd) 1983), ako aj jej syna a svokra.

Dolná časť čínskej tapety prežila oheň. Bola zdvihnutá na stenu a znovu umiestnená nad dado.

Mal predchádzajúce skúsenosti s prestavbou Gaston Grange, spáleného domu priateľa v Hampshire. „Ďalším faktorom, “ hovorí súčasná pani Boydová, „bolo to, že keďže pán Jaggard bol v priebehu niekoľkých hodín jazdy, cítili sme, že mu budeme venovať plnú pozornosť, čo sme urobili.“

Pri požiari vznikol tabula rasa pre architekta a klientov a jeho účinky sa oslavujú pri požiari, ktorý bol špeciálne určený pre tento dom. Trvalo asi rok, kým sa schéma vypracovala a získala stavebné povolenie; Pán Jaggard poznamenáva, že oficiálny dom bol veľmi nápomocný, keďže miestni plánovači sa v celom rozsahu odkladali na anglické dedičstvo vo forme svojho inšpektora Františka Kellyho.

Pán Jaggard a pán Kelly spolupracovali priateľsky v sedemdesiatych rokoch na diskusiách o možnej rehabilitácii hradu Lulworth, ďalšieho Jakobovského hradu v duchu Ince. „Myslím, že sme si navzájom dôverovali, čo je skvelá vec, “ hovorí pán Jaggard.

Jedáleň na prízemí má výhľad na ústie rieky.

Bolo rozhodnuté vrátiť sa k pôvodnému usporiadaniu hlavnej podlahy, s tromi oddeleniami vpredu a vzadu oddelenými stenami chrbtice. Hlavnou novinkou bolo predstavenie elegantného konzolového schodiska do vstupnej haly. Ako vysvetľuje pán Jaggard: „Obeh pred požiarom v skutočnosti nefungoval: iba jedno malé schodisko v rohovej veži spájalo podlahy, takže bolo potrebné nejakú koordináciu, aby bolo možné oceniť celý dom.“ (Druhé schodisko, vložené v 60. rokoch 20. storočia, bolo zničené pri požiari.)

Akonáhle návštevník vstúpi do predných dverí, schodisko sa presadí ako zameranie celého plánu. Z vonkajšej strany je to celkom neočakávané, v skutočnosti ide o priestor D-plánu, ktorý je vyplnený as dórskou clonou okolo krivky. Prekvapením je, že po vonkajších schodoch, ktoré priviedli návštevníka do horného poschodia, schodisko nesie jedno schodisko smerom nahor, ale dole. Hostia, ktorí vstupujú do predných dverí, však nemôžu okamžite vstúpiť na schodisko, ale sú povinní odbočiť vľavo alebo vpravo do vedľajších miestností.

Samotné konzolové schodisko je vyrobené zo zmesi mletého kameňa a betónu a balustráda je z kriviek S z tepaného železa, elegantne navrhnutá Richardom Quinnell Ltd z Leatherhead.

Prežívajúci plášť Jakuba.

Priamo na opačnej strane schodišťovej haly, na ktorú sa však dá dostať iba vstupom do okruhu ostatných miestností a potom do miechy, je salón, ohlasovaný pekným dverom s dverami a dvojitými mahagónovými dverami. Vyzerá na východ smerom k panorámu nad Lynherom a z francúzskych dverí umožňuje liatinové vonkajšie schodisko, ktoré pridal pán Jaggard, prístup do trávnatej plochy. Tento trávnik bol terasovitý do svahu, takže nižšie miestnosti si mohli vychutnať nádherný výhľad na ústie ústí.

V severozápadnom rohu hlavného poschodia je teraz knižnica, ktorá je lemovaná podlahou až po strop s architektonicky navrhnutými knižnicami pána Jaggarda, z ktorých jedna sa otvára, aby umožnila prístup do susednej vežovej miestnosti. Zvlášť atraktívny je tu tento komín, ktorý je príkladom takzvaného bossiho diela, ktoré bolo populárne v Dubline v posledných desaťročiach 18. storočia. Vďaka svojim elegantným neoklasicistným motívom zafarbeným scagliola preniknutým do bieleho mramorového terénu má tento druh práce svoj názov od dublinského talianskeho remeselníka menom Pietro Bossi, hoci sa zdá, že ho skutočne vyrobil len veľmi málo takýchto komárov.

V tomto prípade sa o komíne hovorí, že ho v 20. rokoch 20. storočia získala mama zosnulého Lady Boyd, Gwendolyn, lady Iveaghová, z dublinského domu, ktorý bol potom demolovaný. V prípade, že bol prepravený do Anglicka, nikdy ho neopustil, kým v roku 1967 tri Iveaghove sestry za to nevyťažili veľa. Lady Boyd zvíťazila a umiestnila ju do málo používanej obývačky, kde zostala - milosrdne nepoškodená - až po požiari.

Spätná paľba z roku 1991 poverená oslavou post-požiarnej rekonštrukcie. Fénix spája plán obnovenej budovy. Majitelia veveričiek, prívrženci rodinných zbraní.

Najpozoruhodnejšie zo všetkých je, samozrejme, malá miestnosť na prízemí, kde sa začal požiar v roku 1988. To bolo lemované nádherným čínskym papierom z 18. storočia, ktorého nepoužité kotúčiky našla neskoro lady Boydová v komore, ktoré kúpila pri predaji v Endsleigh House neďaleko Tavistocku. Oheň poškodil pás okolo hornej časti miestnosti, ale dolné dosahy prežili do značnej miery nezranené, pretože silný vietor z neďalekého mora vyhodil požiar nabok do susednej miestnosti a potom smerom nahor.

Pán Jaggard si osvojil účel inštalácie dado a posunutie čínskeho papiera smerom nahor, takže teraz, keď ho Allyson McDermott obnovil, sotva by sa dalo hádať, že to všetko dopadlo na ostré eso, ako na zvyšok domu.,

Shell House s pštrosím vajíčkom prineseným späť z búrskej vojny.

Po všetkých Inceových nepokojoch nie je prekvapujúce, že malé zvyšky pôvodnej výzdoby zo 17. storočia, ktorá sa skladá iba z jedného silne obnoveného plášťa s páskovými kartušami a trúbkami, sa nachádzajú v prízemí biliardu vytvoreného po 60. rokoch 20. storočia. oheň) a časť morského vlysu s morskými vínami, morskými hlavami a hlavami delfínov; to bolo replikované inde v dome Wheatley Ornamental Plasterers of Bath.

Je pozoruhodné, že bez ohľadu na predsudok spoločnosti Ince v podmienkach Cornish, omietka nie je pokročilejšia, ako je možné nájsť v mnohých iných domoch západnej krajiny v tomto období.

Ince bola prestavaná, preradená a vymaľovaná tak, aby vyhovovala potrebám jej majiteľov z konca 20. storočia, ktorí naplnili miestnosti svojou príjemne rozmanitou zbierkou nábytku a obrazov. Tento interiér je tak nápadný a charakteristický, že je ťažké uveriť, že bol vytvorený z pálenej trosky pred menej ako 30 rokmi.


Kategórie:
Storočná oltárna tkanina z anglického vidieckeho kostola sa ukázala ako „stratené šaty“ Alžbety I. a je nastavená na verejné vystúpenie
100 rokov British Airways, od prestavaného bombardéra, ktorý prepravuje tetrov do popoludňajších čajov pri 35 000 stôp